Informatii medicale
pediatru - Dr. Giosanu > pediatru - Dr. Giosanu - www.clinicamed.ro/programare/ > Informatii medicale

Search help:


Eritem infectios (Parvovirus B19)

Solution

Boala a cincea este o boala cauzata de un virus cunoscut sub numele de parvovirus B19 uman, deseori intalnita la copii. Termenul medical utilizat pentru aceasta boala este eritemul infectios. Aceasta este intalnita mai ales in cazul copiilor de varsta scolara (intre 5 si 14 ani) in timpul primaverii si iernii. Afectiunea cauzeaza aparitia unei eruptii rosiatice pe fata copilului, ca in cazul in care micutul ar fi fost palmuit pe ambii obraji. Uneori boala mai este mentionata ca si sindromul de obraz palmuit. 

Virusul se transmite de la persoana bolnava la persoana sanatoasa fie prin picaturile inhalate din aer din secretiile respiratorii rezultate in urma stranutului sau tusei, dar si din sangele persoanei infectate. In stadiul precoce al bolii, atat sangele cat si secretiile nazale contin ADN-ul viral. Cazurile de eritem infectios pot sa apara fie sporadic, fie sub forma focarelor in comunitati, mai ales in scoli elementare, in timpul primaverii. 

Jumatate dintre cazuri se manifesta in urma raspandirii virusului la alti membrii ai familiei. Cel putin jumatate dintre adulti au avut aceasta infectie si exista sanse scazute sa se reinfecteze. Totusi, doar aproximativ 10% sau chiar mai putin dintre nou-nascuti sau copiii mici sunt imuni la afectiune. Persoanele care sunt diagnosticate cu boala a cinceasunt contagioase inainte de debutul simptomelor iar dupa dezvoltarea eruptiilor cutanate scade posibilitatea de transmitere a bolii. 

Perioada de incubatie din momentul din momentul contactarii infectiei si pana la aparitia manifestarilor este de obicei intre 4-14 zile. Cele cinci cele mai frecvente eruptii cutanate (exanteme) din compilarie au fost recunoscute in mod traditional ca fiind: pojarul, rubeola, varicela, roseola si boala a cincea.

Cauze
Infectia cu parvovirusul B19 a fost indentificata ca fiind cauza bolii a cincea inca din 1975.

Simptome si semne
Boala a cincea debuteaza cu o stare usoara de disconfort si simptome nespecifice. Febra apare in 15-30 de minute, imreuna cu congestia nazala, scurgeri nazale, durere in gat, oboseala, dureri musculare si dureri de cap. Aceste manifestari dureaza mai multe zile. Intre 7-10 zile, se manifesta brusc eruptiile cutanate faciale specifice. 

De obicei, eruptia faciala este de culoare rosie, stralucitoare. Copilul arata ca in cazul in care i-au fost palmuiti obrajii. Roseata se estompeaza dupa aproximativ 4 zile. Apoi o eruptie de culore rozalie apare pe brate si se extinde catre trunchi, fese si coapse. Aceasta se va etompa treptat si va avea un aspect dantelat, iar apoi va disparea.

Boala a cincea este o boala usoara, intalnita in copilarie, care dispare de la sine, fara tratament specific. Simptomele pot, totusi, sa semene cu ale altor boli. Cel mai bine ar fi ca in cazul in care o persoana are dubii, sa se adreseze medicului pentru un diagnostic corect.

Diagnostic
Medicul va stabili diagnosticul in functie de istoricul medical si examenul fizic. De cele mai multe ori, esentiala pentru depistarea bolii este prezenta eruptiei si a artralgiilor, evidente in timpul unei consultatii. De obicei, nu sunt necesare alte investigatii, aceste simptome fiind suficiente pentru diagnosticarea bolii la un copil sau adult sanatos. Totusi, eruptia nu este evidenta in toate cazurile. 

Atunci cand parvoviroza B19 apare in timpul sarcinii sau la o persoana cu sistemul imunitar compromis, ori anemic, este important sa se confirme diagnosticul cu ajutorul altor investigatii. Pentru acest lucru se va recolta o proba de sange care este apoi analizata pentru detectarea anticorpilor la acest virus. 

Anticorpii sunt proteine care sunt produse de sistemul imunitar ca raspuns la prezenta unor invadatori sau germeni. Exista doua tipuri diferite de anticorpi pe care medicul ii va cauta pentru a diagnostica boala a cincea: imunoglobulina G (IgG) si imunoglobulina M (IgM). Daca IgM este pozitiv, atunci persoana poate avea o infectie acuta cu parvovirus B19 sau a suferit recent de o infectie. 

In cazul in care sunt prezenti anticorpii IgG, inseamna ca persoana in cauza a avut virusul, este vindecata si nici nu trebuie sa-si mai faca griji legate de contactarea lui. Daca nu sunt prezenti nici anticorpii, atunci exista predispozitia la contactarea infectiei si trebuie luate masuri suplimentare de precautie, mai ales in cazul femeilor insarcinate. Aceste masuri trebuie sa includa evitarea persoanelor infectate, spalatul cu atentie al mainilor si constizarea focarelor care ar putea sa apara in locurile des frecventate.
Expectativa vigilenta

O data ce eritemul infectios a fost diagnosticat, perioada de transmitere a bolii, a fost depasita. Femeile insarcinate care au fost expuse in mod semnificativ la aceasta boala trebuie sa consulte medicul, inclusiv pentru investigatii suplimentare, daca este cazul.

Modalitati de prevenire
Pentru a se reduce riscul transmiterii virusului, persoanele care au boala a cincea, precum si cele din jurul persoanei infectate trebuie sa se spele pe maini in mod regulat si sa foloseasca batiste de unica folosinta pentru eliminarea secretiilor nazale.

Prognostic
Parvoviroza B19 produce simptome usoare care dispar de la sine. Complicatiile pot sa apara mai ales in situatia persoanelor care au un sistem imunitar slabit. Acestea sunt rare dar pot sa se manifeste in cazul unui fetus, in timpul sarcinii.

Boala a cincea si sarcina
Boala a cincea este o boala comuna care nu are efecte de durata la copii si adultii sanatosi. Totusi, daca este contactata in timpul sarcinii poate presupune complicatii. Transmiterea bolii a cincea de la mama la copil poate avea implicatii serioase pentru starea de sanatate a copilului. Parvovirusul poate provoca anemie fetala, care daca este nedetectata poate avea urmari grave, inclusiv moarte intrauterina. Din fericire, acest rezultat tragic ar putea fi evitat cu ajutorul unui diagnostic corect si al unui tratament prompt. 

In relatia dintre sarcina si eritemul infectios, statisticile ofera urmatoarele informatii: 
- 30% dintre fetusi vor dobandi boala de la mamele infectate 
- 10% dintre mamele care sunt afectate de boala vor pierde sarcina 
- 3% dintre fetusii infectati vor dezvolta anemie (hidrops fetal) 
- 60-80% dintre fetusi supravietuiesc hidropsului fetal atunci cand sunt tratati intrauterin prin transfuzii de sange.

Tratament
De obicei, este suficient tratamentul simptomatic pentru ameliorarea starii generale de sanatate a persoanelor care sufera de eritem infectios. Unele dintre aceste manifestari includ febra, durerile articulare si senzatiile de mancarime. Adultii cu dureri articulare au nevoie de odihna si trebuie sa foloseasca antiiflamatorii si calmante. 

In cazul celor care sufera de anemie poate fi necesara internarea in spital pentru transfuzii de sange. Persoanele cu un sistem imunitar compromis ar putea avea nevoie de transfuzii de ingrijiri speciale si tratament cu anticorpi pentru eliminarea infectiei. In cazul femeilor insarcinate la care se suspicioneaza infectarea cu parvovirusul B19 se impune instituirea cat mai rapida a unui tratament corect. 

Boala este transmisa in 30% dintre cazurile in care femeile gravide nu au anticorpi care sa lupte contra acestei boli. Specialistii recomanda ecografia fetala pentru identificarea oricarei anomalii congenitale la fat (mai ales la 8-10 saptamani dupa infectia initiala). Daca este depistata si taratata in stadiile timpurii, se pot preveni complicatiile bolii. Totusi sunt necesare investigatiile de sange pentru a se confirma prezenta bolii si se va efectua o transfuzie intrauterina care ii va asigura fatului sange proaspat si oxigenat.

ATENTIE!

Informatiile afisate in aceasta pagina nu inlocuiesc sfatul/consultul medical profesionist.

Informatiile sunt furnizate doar in scopuri educationale.

Va asumati intreaga responsabilitate pentru modul in care alegeti sa utilizati aceste informatii.

Related articles Varicela (Varsatul de vant)
Boala mana-picior-gura (Hand-Footh-Mouth Disease)
Semne si simptome de urgenta pediatrica
Roseola infantum (Exantem viral)
Vaccinuri optionale in Romania
Article details
Article ID: 3
Category: Pediatrie - Boli Frecvente

 
« Inapoi

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid

Nota: Utilizarea formularelor de pe acest site nu presupune un consult/consultatie online si nu are ca rezultat un diagnostic online! Informatiile cu caracter medical si recomandarile de pe acest site sunt preventive, avand caracter educativ si orientativ. Acestea nu inlocuiesc consultatia medicala la cabinet/clinica, analizele medicale, investigatiile imagistice, diagnosticul si tratamentul. Prin utilizarea formularelor de pe acest site, nu se stabilesc diagnostice online si nici angajamente cu privire la spitalizare, prescriere tratamente, retete sau medicamente. Daca aveti, sau credeti ca aveti o afectiune medicala trebuie sa solicitati o consultatie medicala adecvata pentru obtinerea diagnosticului corect si nu recomandam ignorarea sau refuzul unui consult medical in cazul in care ati utilizat sau intentionati sa utilizati serviciile online ale acestui site. Nu ne asumam responsabilitatea unei certitudini a raspunsului in acord cu asteptarile dvs.