Regim constipatie
Regim alimentar
Principii:
Alimentatia trebuie sa fie mixta, cu alimente care contin celuloza.
Se vor da 5-6 mese pe zi, la intervale egale si la ore fixe.
Dieta trebuie sa contina suficiente vitamine, in special B1.
Dieta trebuie tinuta timp indelungat, cel putin 3 luni.
Alimente permise:
Legume: fierte si crude; cartofi, spanac, dovlecei, telina, vinete, fasole verde, mazare, bame, sfecla rosie, salata verde, rosii, verdeturi;
Fructe in cantitate mare: pere, caise, mere, prune, piersici, zmeura, cirese albe; fructe uscate-prune, smochine, curmale;
Cereale si derivate: paine integrala, de Graham, paine de secara, fulgi de orez, paste fainoase in cantitate redusa;
Preparate lactate: lapte batut, iaurt, chefir, smantana
Dulciuri: miere, dulceata, sucuri de fructe;
Condimente iritante: NU
Alimente interzise:
Legume: morcovi, orez
Fructe: banana, afine, coarne, seminte, nuci, alune, mere coapte, catina
Cereale si derivate: paine alba
Preparate lactate: branza de vaci, telemea slaba, cascaval
Condimente iritante: usturoi, piper, ardei iute
Tipuri de regim:
Dimineata pe nemincate: prune sau smochine inmuiate din ajun in apa rece sau preparate dietetice de mere; maceratie de tarite cu zahar
Gustarea de dimineata: ceai, paine de graham cu unt si miere; sau lapte, paine integrala cu unt si dulceata; iaurt cu zahar si paine de graham; ceai de maces cu paine integrala, unt si gem; lapte batut cu paine de graham sau paine integrala;
Gustarea la ora 10.00: fructe crude; sau fructe coapte la cuptor; aluaturi grase (tarte) cu fructe; nuci cu paine integrala; telemea cu paine integrala, cu rosii, ardei gras; iaurt cu zahar si paine integrala (daca nu a primit dimineata);
Prinz: Fel I: supa de zarzavaturi cu arpacas; sau bors de sfecla; supa de carne (eventual degresata) cu legume; varza gratinata cu smantina; supa de rosii; sufleu de conopida cu smantina;
Fel II: mincare de carne cu legume; salata de legume; sau carne-peste alb slab (rasol sau gratar) cu pireu de cartofi sau legume asortate; salata de legume; paine integrala;
Fel III: fructe crude sau compot sau coapte la cuptor; pepene; budinca de gris sau fulgi de ovaz cu sirop; aluaturi grase (tarte) cu fructe; budinca cu suc de fructe;
Gustarea de la ora 17.00: fructe crude sau coapte; compot sau aluaturi grase (tarte) cu fructe; preparate dietetice cu mere; iaurt cu zahar si paine integrala; lapte batut cu graham; paine integrala cu miere, marmelada cu gem;
Masa de seara (cina):Fel I: salata orientala cu ulei si otet; sau omleta cu salata (rosii, ardei gras); rizoto de arpacas; salata a la russe;
Fel II: budinca de gris cu sirop sau cartofi parizieni; cartofi fierti englezesti; crochete de cartofi; dovlecei cu unt; cartofi copti cu unt; snitel “natur” cu sote de cartofi si salata verde; rasol cu sos de maioneza;
Fel III: fructe crude sau coapte, compot; sau preparat dietetic Birchermuesli; budinca din zeamil; tarta cu fructe; marmelada de mere;
La culcare: ceai macese sau infuzie de tei; infuzie de musetel;
Regim alimentar in constipatie:
Alimente bogate in celuloza, ce formeaza alimentatia: paine neagra, zarzavaturile, salata verde, legume verzi (fierte sau crude, rase) fructe proaspete sau uscate si inmuiate (prune, smochina); paste fainoase, zahar, miere;
Se va da in general regim de crutare:
-
iaurt, branza de vaci, cas, urda, telemea desarata;
-
carne slaba de vaca, vital, pui, preparata ca perisoare dietetice, fierte in aburi
-
peste slab, de rau, fiert rasol sau in aspic
-
ou preparat ca omleta dietetica, spuma de albus de ou cu zahar sau alte preparate (sufleuri, budinci)
-
grasimi sub forma de unt, margarina, ulei, frisca
-
paine alba prajita
-
fainoase cu lapte (gris cu lapte, orez cu lapte, fulgi de ovaz), mamaliguta pripita, bine fiarta
-
legume cu celuloza fina (morcovi, cartofi, sfecla coapta) sub forma de piureuri, soteuri, sufleuri, salate
-
fructe sub forma de sucuri de fructe sau piureuri de fructe coapte fara samburi, budinci de fainoase, chiseluri cu sucuri de fructe, spume de albus batut
-
sosuri preparate dietetic
-
supe de carne slabe, supe de oase strecurate cu adaos de fainoase, supe cu zdrente de ou, supe limpezi de legume sau supe crème de legume, acrite cu suc de lamiae
-
condimente numai sub forma de aromate foarte fine tocate, vanilie, suc de lamaie