Loading knowledgebase suggestions...
Varicela (Varsatul de vant)
Solution
Varicela este o boala infecto-contagioasa, cu raspandire foarte larga, cu manifestari generale, insotite de eruptie pruriginoasa, specifica bolii sub forma de vezicule, care apar in valuri eruptive succesive. Veziculele sunt adanci iar ruperea lor determina aparitia de cicatrici care se vindeca uneori incomplet si pot ramine semne definitiv. In popor varicela mai este cunoscuta si sub denumirea de “varsatul de vant”.
Afectiunea este produsa de catre virusul varicelo-zosterian.Virusul se gaseste mai ales la nivelul leziunilor de pe piele (in lichidul din vezicule) , motiv pentru care ruperea veziculelor extinde foarte mult eruptia. Sursa de infectie e reprezentata de bolnavii cu varicela, iar transmiterea se face prin contact direct, de la persoana la persoana, cel mai adesea pe calea aerului. Mai rar se poate transmite si prin obiecte contaminate cu secretii din veziculele de varicela. Pacientul este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si pana la 6-7 zile dupa aparitia ultimului val eruptiv, adica pana cand ultima vezicula se transforma in crusta si se desprinde natural.
Incubatia (perioada din momentul in care s-a produs contactul cu o persoana infectata de varicela si pana in momentul in care apar primele semne clinice ale varicelei) variaza intre 14-21 zile. Acest lucru inseamna ca eruptia apare de obicei dupa doua saptamani dupa contactul cu o persoana bolnava de varicela. In primele 1-3 zile de boala pot aparea febra, dureri de cap, dureri musculare. Eruptia apare initial pe trunchi, sub forma de bubite rosii, marunte. La 12-24 ore apar veziculele (cu continut lichidian clar), asemanatoare unor “picaturi de roua”. In cateva zile, continutul veziculelor se modifica, devenind tulbure si se acopera de cruste (coji). Stadiul de crusta poate tine 10-20 zile.Pacientul nu mai este contagios, din momentul in care incep sa se desprinda crustele. In evolutia bolii apar 2-3 valuri eruptive, astfel incat se pot vedea pe piele leziuni in diferite stadii. Cu cat varsta pacientului este mai mare, evolutia poate fi mai serioasa, insotita de complicatii. Eruptia poate aparea si pe mucoase (in gura, interiorul pleoapelor, mucoasa anala, genitala) dar si pe pielea paroasa a capului. Mai pot aparea: febra (peste 38C, rar peste 39C), raguseala, tuse productiva, secretii nazale abundente. Pacientul trebuie sa fie vazut de medic pentru a se pune diagnosticul corect. In mod normal medicul de familie declara in sistemul national bolile contagioase. In plus se pot evita astfel complicatiile.
Pacientul trebuie izolat la domiciliu, atunci cand forma de boala este lipsita de complicatii. In general, evolutia bolii se face catre vindecare, in 7-21 zile. Decizia de a tine pacientul izolat la domiciliu si de a nu il interna intr-un serviciu de specialitate (spital de boli infecto-contagioase) se ia numai de catre medic. La domiciliu se impun: odihna activa, consum de lichide, toaleta corecta si efectuata foarte des la nivelul mucoaselor, ochilor, genital , anal. Pacientul poate face dus dar nu va folosi burete, se prefera sapunul – gel neutru aplicat direct cu mana, cu blandete, pentru a nu rupe veziculele. In cazul copiilor se recomanda taierea atenta a unghiilor, cat mai mici. Li se va explica faptul ca ruperea veziculelor poate duce la cicatrici si vor fi invatati sa se scarpine pe langa vezicule pentru a evita spargerea lor, in special in zonele vizibile (pe fata, pe maini). Ochii se pot spala cu sapun neutru, pentru copii (sapunuri “fara lacrimi”) si se sterg cu ser fiziologic folosind comprese sterile. In ceea ce priveste alimentatia, nu sunt necesare indicatii speciale, se recomanda alimentatie usoara, variata, bogata in fructe si legume si evitarea alimentelor care contin coloranti artificiali, aditivi sau alte substante chimice cu potential alergizant.
Tratamentul va fi prescris de catre medic dupa examinarea pacientul si se diferentiaza in functie de varsta pacientului, prezenta complicatiilor si alte criterii individuale. Este important de stiut, ca nu se administreaza antibiotice, deoarece varicela este produsa de un virus iar antibioticele nu au efect asupra virusurilor.
Tratamentul va fi simptomatic si are rolul de a ameliora febra, mancarimile/pruritul, tusea – daca exista, durerile de cap. Febra se trateaza cu paracetamol daca depaseste 38.5 (atentie la supradozare, cereti sfatul medicului), algocalmin la febra peste 39. Se recomanda hidratarea corecta. Local, pe mucoase, se pot administra solutii indicate de catre medic. Pruritul se poate combate cu antihistaminice.
Boala evolueaza in general fara probleme severe, daca sunt respectate cele cateva principii de baza: izolare, igiena, atentie sporita pentru categoriile de risc inalt (copii foarte mici, gravide, pacienti varsnici, pacienti cu deficite de imunitate, pacienti aflati in convalescenta, etc).
Prognosticul este excelent in cazul respectarii regulilor minime de izolare, odihna, evitarea contactului cu alte persoane grav bolnave (TBC,pneumonii, etc). Complicatiile sunt rare si se trateaza in spital. La cel mai mic semn de gravitate trebuie sunat medicul curant.
Important: desi are o evolutie relativ rapida spre vindecare si complicatiile severe sunt destul de rare, varicela ramane o boala anergizanta (scade rezistenta la alte imbolnaviri in perioada de 4-6 saptamani de dupa boala), ceea ce impune: 1. atentie sporita, la grupele de risc 2. administarea de regim alimentar bogat in fructe, legume, grau incoltit, peste 3. administrarea de vitamine (vitamina A, grupul B, D, E, K,minerale,Vit C), eventual in preparate destinate special copiilor.
Boala este foarte contagioasa, cu infectivitate mare 90%, de aceea orice caz va fi anuntat in colectivitate (gradinita, scoala). Persoanele care vin in contact cu persoana bolnava pot face aceasta boala, daca nu au avut anterior! Nu administrati medicamente fara recomandarea medicului. Nu se trateaza cu antibiotice. Aveti grija la medicamentele pentru febra, mai ales in cazul copiilor, supradozarea poate produce intoxicatii serioase. Imunitatea oferita de varicela este definitiva, cu exceptia persoanelor care au deficiente foarte grave de imunitate. Exista vaccin contra varicelei, insa el nu se incadreaza in programul national de imunizari asigurat gratuit. Oportunitatea vaccinarii trebuie decisa impreuna cu medicul pediatru/medicul de familie.
ATENTIE!
Informatiile afisate in aceasta pagina nu inlocuiesc sfatul/consultul medical profesionist.
Informatiile sunt furnizate doar in scopuri educationale.
Va asumati intreaga responsabilitate pentru modul in care alegeti sa utilizati aceste informatii.
Related articles Boala mana-picior-gura (Hand-Footh-Mouth Disease) Roseola infantum (Exantem viral) Eritem infectios (Parvovirus B19) Vaccinuri optionale in Romania Semne si simptome de urgenta pediatrica
Article details
« Inapoi
Powered by Help Desk Software HESK , brought to you by SysAid