Informatii medicale
pediatru - Dr. Giosanu > pediatru - Dr. Giosanu - www.clinicamed.ro/programare/ > Informatii medicale

Search help:


Roseola infantum (Exantem viral)

Solution

Roseola infantum, a sasea boala eruptiva sau exantemul subit este o infectie virala ce afecteaza cu preponderenta copilasii mici, incidenta maxima fiind intre 6 luni si 2 ani.

In general se caracterizeaza prin cresteri mari ale temperaturii corpului pe o durata 2-5 zile, urmata de aparitia unei eruptii caracteristice, moment in care febra dispare. Este o boala cu evolutie autolimitata, prognosticul fiind bun, complicatiile rare, dar posibile. 

Este o infectie virala produsa de virusul herpetic, tipurile 6 si 7. 

Incubatia: perioada din momentul infectarii si aparitia simptomelor este in medie 5-15 zile; 

Transmiterea: prin stranut, tuse, obiecte contaminate

Manifestari: 

*prodrom (debut): brusc cu febra mare, frecvent fara alta simptomatologie; poate sa apara o stare de agitatie, de iritabilitate, inapetenta; febra mare poate duce la aparitia convulsiilor febrile; 

*perioada de stare: 

- febra persista cateva zile, uneori chiar si 7 zile; 

- apatie, somnolenta; 

- adenopatie cervicala, occipitala (cresterea in volum a ganglionilor din zona cefei precum si a celor de sub barbie si de pe partile laterale ale gatului); 

- scaderea poftei de mancare; 

- amigdale marite de volum, congestionate; 

- rinoree mucoasa sau seromucoasa (secretii nazale apoase); 

- conjunctivita (ochi rosii, senzatie de nisip in ochi, mancarime, secretii la nivelul ochiului); 

- foarte rar apar simptome digestive: dureri abdominale, greturi, varsaturi, scaune diareice. 

*eruptia: debuteaza in medie dupa 3-4 zile (uneori chiar mai mult) de la aparitia febrei si se manifesta sub forma demacule (mici pete) de culoare roz , usor iesite in relief, localizate mai ales la nivelul fetei si gatului, in partea superioara a toracelui, precum si la nivelul membrelor superioare si inferioare; daca se apasa cu degetul acele mici pete dispar pentru a reapare dupa indepartarea degetului; foarte caracteristic este faptul ca, eruptia nu determina mancarime; in evolutie nu apar vezicule cu lichid sau puroi. 

Odata cu disparitia eruptiei, in medie dupa 2-4 zile, copilul nu mai este contagios. 

Diagnostic 
Practic diagnosticul se stabileste dupa aparitia eruptiei. 

Evolutie 

Evolutia in general este usoara, febra cedeaza in medie dupa 3-5 zile, odata cu aparitia eruptiei care nu necesita niciun fel de tratament. 

Complicatii 

Complicatiile sunt rare, dar posibile: 

- convulsiile febrile; 

- deshidratarea mai ales daca febra este insotita si de manifestari digestive (varsaturi/diaree); 

- suprainfectie bacteriana: peste infectia virala se suprapune o infectie bacteriana, necesitand astfel administrarea de antibiotic (doar la indicatia precisa a medicului pediatru si in dozele recomandate de acesta); administrarea profilactica de antibiotic nu previne suprainfectia bacteriana. 

- encefalita – foarte rar 

- purpura trombocitopenica imuna (apare o eruptie petesiala, mici bubite rosii diseminate pe intreaga suprafata a corpului cu predilectie la nivelul membrelor inferioare). 

Tratament 

Fiind vorba de o afectiune virala tratamentul este unul simptomatic; nu se administreaza antibiotic decat in acele cazuri in care exista suprainfectie bacteriana si/sau examinarile suplimentare (analizele de sange) confirma acest lucru. 

- izolare si repaus la domiciliu daca copilul este in colectivitate; 

hidratare corespunzatoare (apa, ceai cald, sucuri de fructe, lapte, supe de legume) in cantitati mici si dese; 

- scaderea temperaturii: foarte eficienta este terapia alternativa cu paracetamol(Panadol, Eferalgan, Calpol, supozitoare cu Paracetamol) si ibuprofen(Nurofen, Ibalgin, Ibugesic, Marcofen) insa aceasta trebuie adminstrata doar la indicatia medicului; 

- aerisiti camera; temperatura optima 18C-23C; 

- nu imbracati copilul cu haine groase, nu-l acoperiti cu paturi, nu-i puneti caciulita in cap; 

puteti sa-i faceti o baita cu apa calduta ( 37C) sau o baie racita progresiv (se foloseste apa la temperatura uzuala si apoi se raceste cu 1-2 grade prin adaugarea de apa rece); 

nu-i aplicatii frectii cu alcool deoarece exista riscul absobtiei la nivelul pielii sau inhalarii vaporilor de alcool; se pot face impachetari (un prosop ud cu care se inveleste copilasul si care se schimba in momentul in care s-a “incalzit”); 

Nu administrati copiilor sub 12 ani ASPIRINA deoarece poate sa apara o boala rara dar grava ( Sindrom Reye)!

In general dupa administrarea antitermicelor febra incepe sa scada dupa aproximativ 30 – 45 minute; 

In cadrul unei infectii, febra persista pana la distrugerea ” cauzei” ( bacterii sau virusuri); astfel va persita mai mult in infectiile virale, comparativ cu cele bacteriene in care, se reduce in primele 36-48 ore de la instituirea tratamentului antibiotic. 

Daca apar semne de afectare respiratorie se administreaza picaturi in nasuc (ser fiziologic cu aspirarea secretiilor in special inainte de masa si inainte de somn pentru a usura respiratia); in cazuri mai severe medicul va va recomanda tratamentul potrivit in functie de simptomatologie in situatia in care exista afectare digestiva cu varsaturi si diaree, exista pericolul deshidratarii, astfel incat de mare folos sunt sarurile de rehidratare(echivalentul perfuziilor care insa pot fi administrate oral in formele usoare) care se gasesc fie sub forma de pliculete care trebuie preparate, fie gata preparate sub forma unui suc ce are adaugat morcovi si orez (Hipp ORS); si aceste saruri de rehidratare se administreaza strict la indicatia medicului; acesta va recomanda si un regim igieno dietetic( supa de morcovi, mucilagiu de orez, prepararea laptelui praf in decoct de orez, branza de vaci, inlocuirea formulei de lapte cu una fara lactoza,etc) si/sau un tratament antidiareic pentru a stopa scaunele moi care prin frecventa lor pot creste riscul de deshidratare cu atat mai mare cu cat copilasul este mai mic. 

Aparitia eruptiei nu impune administrarea niciunui medicament, eruptia evoluand fara complicatii si fara mancarime; nu exista riscul suprainfectarii bubitelor;

In general infectia dureaza in medie 7 zile, evolutia este usoara iar tratamentul poate fi efectuat la domiciliu dupa un consult medical si respectand recomandarile medicului.

ATENTIE!

Informatiile afisate in aceasta pagina nu inlocuiesc sfatul/consultul medical profesionist.

Informatiile sunt furnizate doar in scopuri educationale.

Va asumati intreaga responsabilitate pentru modul in care alegeti sa utilizati aceste informatii.

Related articles Boala mana-picior-gura (Hand-Footh-Mouth Disease)
Varicela (Varsatul de vant)
Eritem infectios (Parvovirus B19)
Traumatism cranian
Semne si simptome de urgenta pediatrica
Article details
Article ID: 2
Category: Pediatrie - Boli Frecvente

 
« Inapoi

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid

Nota: Utilizarea formularelor de pe acest site nu presupune un consult/consultatie online si nu are ca rezultat un diagnostic online! Informatiile cu caracter medical si recomandarile de pe acest site sunt preventive, avand caracter educativ si orientativ. Acestea nu inlocuiesc consultatia medicala la cabinet/clinica, analizele medicale, investigatiile imagistice, diagnosticul si tratamentul. Prin utilizarea formularelor de pe acest site, nu se stabilesc diagnostice online si nici angajamente cu privire la spitalizare, prescriere tratamente, retete sau medicamente. Daca aveti, sau credeti ca aveti o afectiune medicala trebuie sa solicitati o consultatie medicala adecvata pentru obtinerea diagnosticului corect si nu recomandam ignorarea sau refuzul unui consult medical in cazul in care ati utilizat sau intentionati sa utilizati serviciile online ale acestui site. Nu ne asumam responsabilitatea unei certitudini a raspunsului in acord cu asteptarile dvs.