Informatii medicale
pediatru - Dr. Giosanu > pediatru - Dr. Giosanu - www.clinicamed.ro/programare/ > Informatii medicale

Search help:


Ingrijirea nou nascutului [1]

Solution

INGRIJIREA NOU NASCUTULUI

           Camera nou nascutului va contine patut pentru acesta, avand marginile ridicate,o masa de infasat si un pat pentru mama.Temperatura in camera va fi intre 21-23 grade Celsius, fara diferente de temperaturi intre camere. Trebuie asigurata o umiditate de 60%   prin plasarea pe calorifer a unor vase cu apa cu suprafata mare de evaporare. Mama va folosi acelasi deodorant,sapun cand alapteaza, ca sa o recunoasca nou nascutul dupa miros. 

Nu vom plasa patutul nou nascutului pe peretele exterior al camerei si nici in calea curentilor de aer. Nu trebuie sa protejam nou nascutul de lumina sau zgomot in camera.Ziua va fi lumina naturala si un fond sonor discret permanent,iar noaptea liniste si o mica lumina de veghe.

           Imbracamintea va fi din bumbac, bine spalata si calcata.Iarna nou nascutul va purta body cu maneca lunga si pantalonasi, fara caciulita pe cap, iar vara body fara maneca sau cu maneca scurta, cu sosetele daca are piciorusele reci. El va fi imbracat la fel ca mama,fara a-l infofoli.Daca are extremitatile reci,se vor pune manusi/ciorapei.                              

                   In functie de anotimp afara ii punem caciulita nou nascutului de preferat fara a se lega la gat. Cand nou nascutul se va afla in patut,nu trebuie sa ii lasam in jurul capului lucruri pe care le-ar putea trage accidental, existand pericolul sufocarii.

             Alimentatia va fi naturala, laptele matern fiind cel mai bun pentru cresterea si dezvoltarea nou nascutului prin calitatile sale atiinfectioase,antialergice ,relationarii psihoafective intre mama si copil. Mama trebuie sa fie foarte linistita si odihnita ,deoarece aceste stari I se transmit foarte usor nou nascutului.Mama nu va consuma sucuri acidulate , ciocolata,cafea,condimente,alcool si nu va fuma.In rest, orice aliment este permis, in masura in care este tolerat.

               Trebuie consumate multe lichide,iar daca secretia lactate este insuficienta,mama va lua Galactogyl granule,cate 2 linguri de 3 ori pe zi. Inainte de alaptare mama se va spala pe maini nu si pe san,se face doar dus general de cate ori este nevoie. Nou nascutul va fi asezat astfel incat capul ,umerii si soldurile sa fie in linie dreapta (poate sa stea sprijinit pe bratul mamei pe o perna sau pe o parte in pat,fata in fata cu mama in cazul unei nasteri prin operatie cezariana).  

     Nu exista o pozitie standard, fiecare mama alegandu-si-o pe cea in care se simte mai bine. Nou nascutul trebuie sa prinda toata areola, nu doar mamelonul, pentru a evita ragadele. Acestea se pot trata prin aplicatia de lapte propriu (cu sanii descoperiti) sau unguent cu garmastan.

     Buzele rasfrante pe areola si observatia ca nou nascutul inghite garanteaza un supt eficient. Trebuie sa avem grija sa nu obstruam narile bebelusului in timpul alaptarii. Cea mai fiziologica metoda de alimentatie este cea “la cererea” nou nascutului. La inceput el va suge des, mai ales in timpul noptii. Acest supt de noapte stimuleaza lactatia. Trebuie ca nou nascutul sa goleasca complet, pe rand ambii sani, deoarece compozitia laptelui variaza in timpul unui supt. Initial laptele este mai “apos” satisface setea, apoi mai concentrat, bogat in lipide satisface foamea. Nu exista lapte “prost”, fiecare mama avand lapte cu compozitia adaptata pentru nou nascutul sau, in primele zile de la nastere, se secreta colostrul, care este transparent, dar foarte important deoarece contine substante nutritive si anticorpi, fiind primul vaccin al nou nascutului.

     In cazul alimentatiei cu lapte praf, cantitatea de lapte pe masa va fi alegerea nou nascutului in functie de toleranta si apetit. Dupa hranire nou nascutul va fi tinut ridicat pana la scoaterea aerului afara.

     Este de preferat in prima luna de viata sa se respecte orarul dorit de nou nascut acesta facandu-si singur un program, pauza ziua de maxim 3-4 ore iar noaptea in functie de dorinta nou nascutului si eventual greutatea acestuia.In situatia nou nascutilor cu greutate mica la nastere se poate incerca mai des cu cantitati mici de lapte.                                                                                                  

     Nu se va da ceai sau apa nou nascutului decat daca are tendinta la constipatie (scaun la 48 ore).

     Ingrijirea ombilicului pana la cadere

         Ombilicul trebuie mentinut curat si uscat pana la caderea sa,care va avea loc in 7-10 zile.La schimbarea scutecului se va atinge cu alcool sanitar sau cu betadina, daca e prea umed bontul ombilical se poate pudra cu baneocin pudra.Nu se va trage de bont,ci il vom lasa sa se desprinda singur.                  

       Ingrijirea penisului se va face la fiecare schimbare a pampersului,cu atentie. Se retrage cu grija pielea preputului (recomandam aceasta manevra imediat dupa baie ) si se spala cu apa calduta si sapun cu Ph neutru sau cu servetele umede.                                                                                          

       Ingrijirea zonei genitale                                              

        Zona genitala si labiile se curata bland din fata in spate,indepartandu-le usor,pentru prevenirea infectiilor tractului urinar la baia generala sau la fiecare schimbare de scutec. Se foloseste apa si sapun cu PH neutru sau servetele umede.

     Ingrijirea nasului

           In caz de obstructie nazala usoara se recomanda folosirea serului fiziologic cate 0.5 ml sau un puf de apa de mare (spray) in fiecare nara, astfel secretiile nazale se vor inmuia si vor putea fi sterse cu comprese sterile. Aceasta manevra se face ori de cate ori este nevoie.

     Ingrijirea urechilor

             Dupa baie urechile se vor sterge cu betisoare de urechi in pavilion si in ureche se sterge bland cu coltul scutecului.

       Ingrijirea ochilor    

           Se va efectua prin stergerea cu comprese sterile umezite cu ser fiziologic de la unghiul extern al ochiului la cel intern doar la nevoie.                                  

         Ingrijirea cavitatii bucale                                                

            Se efectueaza prin stergerea blanda cu degetul invelit intr-o compresa sterila inmuiata cu glicerina simpla cu nistatin ( se gaseste in farmacie sub forma de flacoane cu 30 ml glicerina si 0,5 nistatin ) preventiv odata la 2-3 zile iar in caz ca la 0,5 ore dupa alimentatie limba este cu depozite albicioase de candida se va efectua de 2-3 ori pe zi pana la tratarea acesteia.Vom avea grija sa nu stimulam faringele posterior, pentru a nu provoca varsaturi.                                                

         Baia generala se va face zilnic pana la 1 an,in jurul orei 20.00. Se vor pregati din timp haine curate,calcate,prosoape moi,cadita de plastic si gel de dus cu pH neutru ca pielea nou nascutului. Nu se va folosi sapun cu Ph alcalin sau spuma de baie.Cadita se va aseza intr-un loc sigur cu pozitie comada,ferit de curent. Temperatura apei va fi de 35-36 grade Celsius si se va masura subiectiv cu cotul sau cu un termometru special, iar temperatura camerei de baie va fi intre 24-26 grade Celsius. Cantitatea de apa trebuie sa fie aproximativ 10 cm ,la jumatatea grosimii nou nascutului , care va fi sustinut permanent de mana mamei.                                                                                

         Nu vom lasa nici o clipa nou nascutul nesupravegheat in cada!

Inainte de baie se va face masajul nou nascutului cu ulei de masline fiert, acesta fiind necesar pentru tonifierea musculaturii nou nascutului. Dupa baie pielea nou nascutului va fi stearsa cu un prosop gros si moale, prin tamponare (fara a freca) incepand cu capul si terminand cu piciorusele ( aceeasi regula „de sus in jos” se va respecta si la imbracat). Se va controla pielea nou nascutului in cazul prezentei eruptiei rosiatice sau chiar pustuloase pe tegumente, acestea se vor sterge prin presare usoara cu alcool medicinal si se vor tampona cu pudra de baneocin sau unguent cu antibiotic.

     In cazul aparitiei eritemului fesier se va folosi preventiv o crema grasa emolienta inainte de a se pune scutecul iar pentru a-l trata ce va recomanda medicul pediatru.

         Profilaxia rahitismului se va efectua prin administrarea orala a 2 picaturi de Vigantol/zi ( 3 in anotimpul rece – lunile cu R) incepand cu a 14 –a zi de viata. Nu se va administra Calciu decat la indicatia medicului.

           Pentru colici se foloseste in primul rand pozitia verticala pentru a scoate aerul, caldura pe burtica , administrare de Sab simplex sau Espumisan 15 pic de maxim 4-5 ori pe zi sau Bonisan 10 pic de 3 ori pe zi.

           Temperatura nou nascutului este normala pana la 38 grade, aceasta se ia in fundulet cu un termometru cu mercur ( sunt mai sigure) ,ori de cate ori este extrem de agitat. Dupa 38 grade se anunta medicul pediatru si i se administreaza un supozitor cu eferalgan (paracetamol).

           Scaunele nou nascutului pot avea culoare diferita in functie de alimentatie.Daca este hranit numai cu lapte de mama acestea vor fi colorate in functie de alimentatia mamei si pot fi mai numeroase deoarece deoarece laptele de mama este laxativ. La alimentatie cu lapte praf acetea sunt galben-verzui pastoase cu tendinta la constipatie. Daca devin urat mirositoare ,verde- negricios ,explosive fiind insotite de balonari se anunta medicul pediatru.

          REGULI DE BAZA : SAN LA CERERE , BAIE ZILNICA, NU CEAI INTRE MESE , NU CACIULA PE CAP, NU LEGAT „FEDELES

          DE CUMPARAT:

         -Sapun,sampon de copii.

         - Detergent hipoalergenic ; NU balsam de rufe!

         - Biberoane, tetine, sterilizator cu aburi sau solutie de sterilizare la rece de la Chicco.

         - Spray cu apa de mare purificata (Sinomarin)-pentru toaleta nazala.

         - Comprese sterile-10 pachete-pentru toaleta oculara,nazala,bucala,ombilicala.

         - Ser fiziologic -3 cutii – pentru toaleta oculara si nazala.

         - Seringi de unica folosinta de 2 ml – 10 bucati- pentru toaleta nazala.

         - Glicerina cu Stamicin (Nistatin) groasa si galbena ca mierea –un flacon pentru gurita.

         - Unguent cu galbenele 1 flacon – de intretinere zilnica a pielii.

         - Triderm pentru eritem alergic.

         - Baneocin pudra-un flacon, pentru iritatii pe piele ( NU la pliuri cutanate).

         - Betadina solutie –pentru bontul ombilical .        

         - Sab simplex,Bonisan cate un flacon-pentru colici.

         - Vigantol -1 flacon pentru profilaxia rahitismului.

         - Eferalgan sirop- 1 flacon- pentru febra.

         - Novocalmin supozitoare de 300mg –o cutie-pentru febra-un supozitor in prezenta medicului(NU sub 3 luni).

         - Supozitoare cu glicerina pentru copii-o cutie pentru constipatie( un scaun la >de 48 ore).

         - Termometru pentru camera copilului, termometru cu mercur .

        Contra rahitismului

       -Vigantol(adm. direct in gura) -2 pic pe zi din mai pana in august

                                                         -3 pic pe zi din sept pana in aprilie

           (flaconul se schimba la o luna de la desfacere)

             Colici

-          Cald pe burtica

-          Sab simplex cate 15 pic cand e extrem de agitat

-          Bonisan cate 10 pic de 3-4 ori pe zi

Febra

-          T > 38 C – Eferalgan cate 2,5 ml de 2-3 ori pe zi

-          T> 38 C—Paracetamol 125 mg –supozitoare

-          T> 38,5C—Novocalmin 300mg ( NU sub 3 luni) si numai in prezenta medicului.

Afte in gurita    

-          Glicerina cu Nistatin – badijonaj bucal

Iritatie pe piele

-          Baneocin pudra

Parintii la telefon

    

In primul rand NU SE STABILESTE TELEFONIC UN DIAGNOSTIC. Informatiile (ora telefonului, nume, varsta, simptome) se noteaza scurt pe hartie.

Simptomele nu vor fi denumite medical, ci asa cum sunt comunicate. Copilul trebuie adus in clinica, daca exista semne de boala. Daca sunt probleme banale sau nu prea urgente, se indruma spre un medic pediatru.

   In caz de simtome neclare sau grave se recomanda IMEDIAT prezentarea la medic, apoi i se dau lamuriri si asistentei de la internari sau de pe Salvare.

   INTOTDEAUNA este recomandat ca sugarul sa fie consultat in clinica.

 

ATENTIE!

Informatiile afisate in aceasta pagina nu inlocuiesc sfatul/consultul medical profesionist.

Informatiile sunt furnizate doar in scopuri educationale.

Va asumati intreaga responsabilitate pentru modul in care alegeti sa utilizati aceste informatii.

Related articles Traumatism cranian
Ingrijirea nou nascutului [2]
Triggeri alergeni
Roseola infantum (Exantem viral)
Varicela (Varsatul de vant)
Article details
Article ID: 21
Category: Pediatrie - Alimentatii & Puericultura

 
« Inapoi

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid

Nota: Utilizarea formularelor de pe acest site nu presupune un consult/consultatie online si nu are ca rezultat un diagnostic online! Informatiile cu caracter medical si recomandarile de pe acest site sunt preventive, avand caracter educativ si orientativ. Acestea nu inlocuiesc consultatia medicala la cabinet/clinica, analizele medicale, investigatiile imagistice, diagnosticul si tratamentul. Prin utilizarea formularelor de pe acest site, nu se stabilesc diagnostice online si nici angajamente cu privire la spitalizare, prescriere tratamente, retete sau medicamente. Daca aveti, sau credeti ca aveti o afectiune medicala trebuie sa solicitati o consultatie medicala adecvata pentru obtinerea diagnosticului corect si nu recomandam ignorarea sau refuzul unui consult medical in cazul in care ati utilizat sau intentionati sa utilizati serviciile online ale acestui site. Nu ne asumam responsabilitatea unei certitudini a raspunsului in acord cu asteptarile dvs.