Alimentatia sugarului 6-7 luni
1. Pentru sugarii alimentati exclusiv la san pana la 6 luni, la aceasta varsta se incepe diversificarea cu supa de morcovi (zeama sau direct piure) introdusa la masa de pranz, astfel: 20-30 ml/zi plus diferenta pana la o masa completa de lapte, pana se ajunge la 100-150 ml piure morcovi.
Supa de morcovi : 500g morcovi taiati rondele + 1 litru de apa, se fierbe la foc mic 2 ore, se mixeaza morcovii, ajutandu-se de zeama in care au fiert. Se pune din nou la fiert cu zeama in care au fiert (si se mai da intr-un clocot).
Rapid la cateva zile de la introducerea supei – crema de morcovi se va introduce si dovlecelul si albitura (patrunjel, pastarnac) supa de zarzavat facandu-se astfel:
2-3 morcovi sanatosi, 2 bucati albitura (pastarnac, patrunjel),1 dovlecel,1 litru de apa.
Se fierbe 2 ore la foc mic, se mixeaza si se mai da un clocot
La cateva zile de la introducerea supei crème de legume se va adauga treptat si o lingurita de ulei vegetal (ulei de germeni de porumb sau ulei de masline)
La 6 luni 1 sapt– in supa crema de legume se introduce carne (piept de gaina/vita) fiarta separat (timp de 2-3 ore)
La 6 luni 2 sapt se introduce si mase de fructe la ora 10.00 astfel:
O banana (la cei fara dermatita atopica) + un mar (parmen auriu) copt la cuptor + 2 lingurite cereale fara gluten (cu orez de la Milupa sau Humana cu mar)
I zi : 1 lingurita fructe + restul lapte
II zi: 2 lingurite fructe + restul lapte
III zi: 4 lingurite fructe + restul lapte, pana la o masa completa de fructe ce va inlocui masa de lapte de la ora 10.00 (aproximativ 100-150g)
Alte fructe permise: banana,mar,pepene galben, avocado, mango, nectarine, piersici, caise, para, ananas…
NU sunt permise : zmeura, capsuni, kiwi, pepene rosu (pina la 1 an)
La 6 luni 3 sapt se introduce treptat branza de vaci facuta in casa (cate o lingurita / zi in piureul de fructe pana la 10 lingurite de branza in 10 zile in fructe)
In acest fel, la 7 luni sugarul va primi 5 mese x 180-200ml:
Dimineata: 1 masa de lapte praf/san + 1 lingurita cereale fara gluten
Ora 10.00 :fructe (banana + mar copt) + 2 lingurite cereale fara gluten + 10 lingurite branza de vaci
Ora 14.00 :supa crema + carne fiarta separat piept gaina/vita
Dupa amiaza: lapte praf/san
Seara: lapte praf/san + 1 lingurita cereale fara gluten
2. Pentru sugarii alimentati cu lapte praf, la care diversificarea s-a inceput la 5 luni:
Dimineata: lapte praf + cereale pentru varsta care se face cu lapte (1 lingurita la 100 ml lapte ) sau san
Ora 10.00: banana + mar copt / crud + 2 lingurite cereale ptr varsta; se va introduce treptat branza de vaci facuta in casa (cate o lingurita / zi in piureul de fructe pana la 10 lingurite de branza in 10 zile in fructe)
Reteta 1: Pentru 100g branza de vaci sunt necesare:1L lapte 1.5% grasime si 8 tablete calciu lactic. Se fierbe laptele pana da in clocot, apoi se adauga tabletele de calciu lactic pisate; dupa fierbere branza se strecoara prin tifon, ptr a a se scurge zerul.
Reteta 2: Se fierbe 1 litru de lapte 1.5% timp de cel putin 10 minute. Se strange caimacul si se indeparteaza. Cand da in clocot se adauga un plic de LactaCaB si se mai fierbe 2 minute. Se lasa putin sa se raceasca si apoi se strecoara. Se pune intr-un vas etans la frigider. Se poate folosi maxim 3 zile.
Ora 14.00: supa crema de legume (morcovi, dovlecel, pastarnac, patrunjel) + carne fiarta separate – gaina/vita.
La 6 luni si 2 sapt se poate introduce in supa crema de legume si galbenusul fiert tare, timp de 10 minute asfel:
-
I sapt ¼ galbenus x 2/sapt
-
II sapt ½ galbenus x 2/sapt
-
III sapt 1 galbenus x 2/sapt
La 7 luni – se poate introduce o data pe saptamana in loc de carne, 2-3 ficatei de pui fierti separat timp de o ora.
Dupa – amiaza: masa de lapte de dupa amiaza va fi inlocuita treptat spre varsta de 7 luni cu iaurt natural + fructe proaspete adaugate (banana/mar).{iaurt Humana/Nestle, apoi Napolact, Campina, Covalact sub 4% grasime}
Seara: lapte praf + cereale sau san
Supa de legume
-
trebuie sa contina morcov (2-3 buc.)
-
dovlecel (2 buc. medii)
-
albitura (2 buc. Pastarnac, patrunjel, fara telina).Carnea de pui fiarta separat (nu cu supa) in medie 50g.
IAURT
1 borcan iaurt simplu 250 g si 1 litru Lapte 1.5 %
Se amesteca laptele cu iaurtul, se lasa la temperature camerei 24 ore (nu in caldura). Se pastreaza 250 g din acest iaurt.
Dezvoltarea aptitudinilor de la 5 la 9 luni
Performantele gurii
|
Aptitudinile mainii si ale corpului
|
Modalitatile de hranire sau abilitatile de care sugarul este capabil
|
-
Incepe sa controleze pozitia alimentului in gura
-
Miscari de rontaire sus – jos, jos – sus
-
Pozitionarea mancarii intre maxilare pentru mescare
|
-
Incepe sa stea singur nesustinut
-
Urmareaste alimentele cu ochii
-
Incepe sa foloseasca degetul aratator si policele pentru a apuca obiectele (apucare prin ciupire)
|
-
Incepe sa manance alimente fierte
-
Mananca usor dintr-o lingurita
-
Tine o sticla in mod independent cu una sau amandoua mainile
-
Bea dintr-o cana cu o anumita improscare
-
Incepe sa se hraneasca singur cu mainile
|
Informatiile afisate in aceasta pagina nu inlocuiesc sfatul/consultul medical profesionist.
Informatiile sunt furnizate doar in scopuri educationale.
Va asumati intreaga responsabilitate pentru modul in care alegeti sa utilizati aceste informatii.