Alimentatia sugarului 8 luni-1 an
Dimineata : san sau lapte cu cereale
Ora 10.00: fructe (banana, mar, ananas, pepene galben, caise, piersice, struguri albi fara coaja si samburi) + 2 lingurite cereale + branza de vaci facuta in casa.
Pranz – supe crema legume cu taitei , cu galuste, cu carne de pui/gaina/curcan/vita cu perisoare din carne pui/carne + orez acrita cu lamaie sau bors de casa/ 2 galbenusuri de ou pe saptamana/ 2-3 ficatei pui pe saptamana. O data pe saptamana peste alb(pastrav,salau,cod,dorada,biban de mare)/dovlecel umplut cu carne de pui + orez, ghiveci din legume proaspete, mancare de fasole galbena pastai (fiarta) fara usturoi sau bulion/ spanac cu orez.
Dupa-amiaza: iaurt natural simplu cu fructe proaspete +/- cereale
Seara: san sau lapte cu cereale,
dupa varsta de 8 luni datorita aparitiei dentitiei, granulatia alimentelor va creste. Treptat nu vor mai fi mixate ci maruntite.
BRANZA DE VACI
Reteta 1: Pentru 100g branza de vaci sunt necesare:1L lapte 1.5% grasime si 8 tablete calciu lactic. Se fierbe laptele pana da in clocot, apoi se adauga tabletele de calciu lactic pisate; dupa fierbere branza se strecoara prin tifon, ptr a a se scurge zerul.
ATENTIE: daca dorim obtinerea unei cantitati mai mici de branza putem reduce dozele (de exemplu pentru 50 grame branzaputem folosi ½ litru de lapte +4 tablete calciu lactic).
Reteta 2: Se fierbe 1 litru de lapte 1.5% timp de cel putin 10 minute. Se strange caimacul si se indeparteaza. Cand da in clocot se adauga un plic de LactaCaB si se mai fierbe 2 minute. Se lasa putin sa se raceasca si apoi se strecoara. Se pune intr-un vas etans la frigider. Se poate folosi maxim 3 zile.
Supa de legume (8-12 luni)
Trebuie sa contina morcov (2-3 buc.)
dovlecel (2 buc. medii)
albitura (2 buc. Pastarnac, patrunjel, fara telina)
jumatate de cepa
fasole verde (2-3 pastai)
ardei gras (1 buc.)
Carnea de pui fiarta separat (nu cu supa) in medie 50g.
IAURT
1 borcan iaurt simplu 250 g
1 litru Lapte 1.5 %
Se amesteca laptele cu iaurtul, se lasa la temperature camerei 24 ore (nu in caldura). Se pastreaza 250 g din acest iaurt.
PAPANASI
80 g branza de vaci facuta in casa
2-3 lingurite de faina
1 galbenus de ou
Se amesteca, se pun la fiert intr-un vas cu apa clocotita si se fierb circa 15-20 minute.
Se scot si se servesc cu iaurt.
Dezvoltarea aptitudinilor de la 8 la 11 luni
Performantele gurii
|
Aptitudinile mainii si ale corpului
|
Modalitatile de hranire sau abilitatile de care sugarul este capabil
|
Misca alimentele dintr-o parte in alta a gurii
Incepe sa-si arcuiasca buzele in jurul marginii canitei
Incepe sa mestece dupa un model rotativ (miscare diagonala a maxilarelor dupa cum mancarea se misca de pe o parte sau din cerul gurii)
|
Sta in sezut cu usurinta
Duce obiectele din mana la gura
|
Incepe sa manance alimentele macinate sau tocate marunt si bucati mici de alimente moi
Incepe sa experimenteze (sa manance cu lingurita), dar prefera sa se hraneasca singur cu mainile
Bea dintr-o cana cu mai putina improscare
|
Dezvoltarea aptitudinilor la 12 luni
Performantele gurii
|
Aptitudinile mainii si ale corpului
|
Modalitatile de hranire sau abilitatile de care sugarul este capabil
|
Mestecare rotativa (miscare diagonala a maxilarelor), mancarea este miscata de pe partile laterale sau centrale ale gurii
|
Incepe sa bage lingura in gura
Incepe sa tina singur cana
Coordonarea ochi – mana- gura este foarte buna
|
Mananca alimente tocate si bucati mici de alimente moi gatite
Incepe sa se hraneasca singur dar cu ajutor
|
Informatiile afisate in aceasta pagina nu inlocuiesc sfatul/consultul medical profesionist.
Informatiile sunt furnizate doar in scopuri educationale.
Va asumati intreaga responsabilitate pentru modul in care alegeti sa utilizati aceste informatii.