Alimentatia copilului 7-8 luni
1. pentru sugarii alimentati natural, la care diversificarea s-a inceput la 6 luni:
La 7 luni se poate introduce in supa crema de legume si galbenusul fiert tare, timp de 10 minute asfel:
-
I sapt ¼ galbenus x 2/sapt
-
II sapt ½ galbenus x 2/sapt
-
III sapt 1 galbenus x 2/sapt
La 7 luni 2 sapt– se pot introduce o data pe saptamana in loc de carne, 2-3 ficatei de pui fierti separat timp de o ora.
La varsta de 8 luni se poate introduce in supa-crema de legume o data pe saptamana in locul carnii – peste alb fiert separat (pastrav, salau,biban de mare,cod).
Sugarul mai poate primi supa de perisoare din carne de pui + orez.
Masa de lapte de dupa amiaza va fi inlocuita treptat spre varsta de 7 luni 3 sapt cu iaurt Natural <4% grasime + fructe proaspete adaugate (banana/mar).
2. Pentru sugarii alimentati artificial, la care diversificarea s-a inceput la 5 luni:
Dimineata – lapte cu cereale pentru pentru varsta care se fac cu lapte.
Ora 10.00 banana, mar copt/ crud, caisa, piersica, nectarine, pepene galben, avocado, mango, ananas, para + 2 lingurite cereale + branza de vaci facuta in casa.
La pranz – supa crema legume (morcovi, dovlecel, albitura, o parte de cartof, ardei) + carne fiarta vita/pui, 2 galbenus de ou pe saptamana, 2-3 ficatei de pui pe saptamana.
La varsta de 8 luni se poate introduce in supa-crema de legume o data pe saptamana in locul carnii – peste alb 30-50grame, fiert separat (pastrav, salau, cod, dorada, biban de mare).
Sugarul mai poate primi supa de perisoare din carne de pui + orez.
Dupa-amiaza: iaurt natural + fructe proaspete.
Seara : lapte cu cereale/san (sugarul poate primi seara o masa mai consistenta de cereale pentru varsta preparate cu lapte, care se mananca cu lingurita).
Branza calcica
Reteta 1: Pentru 100g branza de vaci sunt necesare:1L lapte 1.5% grasime si 8 tablete calciu lactic. Se fierbe laptele pana da in clocot, apoi se adauga tabletele de calciu lactic pisate; dupa fierbere branza se strecoara prin tifon, ptr a a se scurge zerul.
Reteta 2: Se fierbe 1 litru de lapte 1.5% timp de cel putin 10 minute. Se strange caimacul si se indeparteaza. Cand da in clocot se adauga un plic de LactaCaB si se mai fierbe 2 minute. Se lasa putin sa se raceasca si apoi se strecoara. Se pune intr-un vas etans la frigider. Se poate folosi maxim 3 zile.
Supa de legume
-
trebuie sa contina morcov (2-3 buc.)
-
dovlecel (2 buc. medii)
-
albitura (2 buc. Pastarnac, patrunjel, fara telina)
Carnea de pui fiarta separat (nu cu supa) in medie 50g
IAURT
1 borcan iaurt simplu 250 g
1 litru Lapte 1.5 %
Se amesteca laptele cu iaurtul, se lasa la temperature camerei 24 ore (nu in caldura). Se pastreaza 250 g din acest iaurt.
Dezvoltarea aptitudinilor de la 5 la 9 luni
Performantele gurii
|
Aptitudinile mainii si ale corpului
|
Modalitatile de hranire sau abilitatile de care sugarul este capabil
|
-
Incepe sa controleze pozitia alimentului in gura
-
Miscari de rontaire sus – jos, jos – sus
-
Pozitionarea mancarii intre maxilare pentru mescare
|
-
Incepe sa stea singur nesustinut
-
Urmareaste alimentele cu ochii
-
Incepe sa foloseasca degetul aratator si policele pentru a apuca obiectele (apucare prin ciupire)
|
-
Incepe sa manance alimente fierte
-
Mananca usor dintr-o lingurita
-
Tine o sticla in mod independent cu una sau amandoua mainile
-
Bea dintr-o cana cu o anumita improscare
-
Incepe sa se hraneasca singur cu mainile
|
Informatiile afisate in aceasta pagina nu inlocuiesc sfatul/consultul medical profesionist.
Informatiile sunt furnizate doar in scopuri educationale.
Va asumati intreaga responsabilitate pentru modul in care alegeti sa utilizati aceste informatii.